Je to jen několik dnů, co jsem se setkal s názorem, o kterém jsem si myslel, že již neexistuje. Slyšel jsem, jak jedna paní říká druhé: „Nač BIO, naše babičky žádné BIO neměli a dožívali se vysokého věku.“ Ač se mě rozhovor netýkal, věta mi zněla v hlavě ještě dlouhou dobu po tom. Bylo to jako špatná melodie, které se nemůžete zbavit. Nutilo mě to přemýšlet nad vším, co je nějakým způsobem spojeno s ekologickými produkty a rozhodl se, napsat velmi zjednodušeně svůj názor.

Chtělo by se mně říci, že lidé kupující výhradně produkty BIO ví, co dělají. Byl jsem a stále občas bývám svědkem situací, kde o tom trochu pochybuji. Důvod svých pochybností popíši později. Nyní je dobré vrátit se v čase do doby, kdy u nás po sametové revoluci začali lidé soukromě podnikat v zemědělství a rozhodli se vrátit ke způsobům pěstování a chovu právě podle našich „babiček.“ Tito lidé na sebe vzali hodně těžký úkol. Někteří přecenili své síly i možnosti. Jiní to táhnou dál a já jim velice fandím. Mým poděkováním je nákup produktů, které dávají na trh. Podle mého názoru je to jeden z nejlepších způsobů, jak tyto zemědělce podpořit v jejich snaze a udržet peníze v regionu. Nakoupením BIO zboží ze zahraničí, našim zemědělcům nepomůžeme a produkty neekologickými už vůbec ne. Lidé tím mohou ušetřit, ale nejspíš si nepomůžou. Zde ovšem narážím na problém, který se po těch téměř třiceti letech projevuje stále silněji. Produktů od našich zemědělců vidím na trhu stále méně. Nejsem odborník na ekologické zemědělství, a tak nevím, kde je hlavní důvod tohoto stavu. Snaha udržet prodejní trhy či jarmarky alespoň v letní sezóně je fajn, ale to nestačí. Potřebujeme jíst celý rok a když poptávku nepokryjí naši zemědělci, pokryjí ji Ti zahraniční. Vzhledem k lepším podmínkám, které mají, je to pro naše zemědělce opravdu silná konkurence. Cena zemědělských ekologických produktů, musí být zákonitě vyšší. Kromě náročnosti, mohou být jedním z důvodů ztráty, které při chovu nebo pěstování vznikají. Chov mohou postihnout nemoci a rostliny zase škůdci. Ať jedno nebo druhé se na rozdíl od běžného zemědělství neposiluje antibiotiky nebo například pesticidy. Máme tak záruku kvalitnější potraviny. Pokud například slyším od kuchaře v restauraci, že na BIO nevěří, jakou potravinu mi připraví? Bude plná chemie a antibiotik, nebo dostanu rybu která je už oboupohlavní díky hormonům, které se dostávají do řek a rybníků? Myslím, že to sám neví. Teď jistě namítáte, že jste se setkali s BIO potravinou, která obsahovala více škodlivin než potravina pěstovaná obvyklým způsobem. Ano i já mám takovou zkušenost. Mezi ekologické zemědělce, stejně jako u jiných oborů, se dostali nepoctiví lidé. Neměl by to být ovšem důvod házet všechny do jednoho pytle – jak se říká. Je třeba si najít ověřené pěstitele a chovatele, a na druhou stranu také dát šanci těm, kteří začínají a chtějí svou práci dělat poctivě. Ono udělat z půdy zamořené chemií půdu úrodnou, bez těchto zatěžujících látek, není vůbec jednoduché ani rychlé. Může se ale také stát, že se škodlivé látky dostanou do potraviny vlivem dešťů, které sebou škodliviny přinesou. V takovém případě může být snaha o ekologický produkt narušena.

Jak jsem se zmínil před chvílí, ekologickým zemědělstvím se vracíme do doby našich předků, kteří nepoužívali při pěstování a chovu chemické látky. Možná proto, že nebyly. Věda je obor, který by měl mít za úkol život zkvalitnit, alespoň v tomto směru. Chci věřit tomu, že výzkum nových postupů pěstování a chovu byl myšlen dobře. Čas ale ukázal, že to není ta nejlepší cesta, i když stále, především z řad odborníků na zemědělství slyšíme, že to jinak nejde. Ale ono to jde. Jsou ekologičtí zemědělci, kteří to opakovaně dokazují. Měli bychom se poučit a ve snaze vrátit se k „přírodě“, jak někteří říkají, bychom neměli dělat stejné chyby jako naši předci. Výzkum se nás, v tom dobrém, snažil uchránit například před nebezpečím spojeným s výskytem bakterií a parazitů. Jako příklad vezmu mléko. Mléko nepiji od doby, kdy mi narostly zuby a nejsem sám. V přírodě to takto dělají všichni savci a žádný v dospělosti kvůli tomu nestrádá. Zákony přírody jsou totiž moudřejší než my, ale toho jste si už asi všimli. Kdybych se ovšem rozhodl mléka napít, nikdy bych nepil mléko přímo od krávy. Chtěl bych mléko šetrně ošetřené, abych měl jistotu, že se nestanu hostitelem nevhodné bakterie nebo nepříjemného parazita.

Přeji nám všem, kteří myslíme podobně, dost nadšenců ekologického zemědělství, abychom neměli problém vybírat si z široké nabídky ekologických produktů a abychom mohli přirozeným způsobem pečovat o své zdraví a zdraví svých blízkých.

Zdeněk Vémola

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů